Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Rapport: Verkennend onderzoek naar gender(on)gelijkheid in de kunstwereld

August 29, 2022

Delphine Bedel, voorzitter Engagement Arts NL,  werd geïnterviewd voor de rapport ‘Een nog onverteld verhaal’ van WOMEN Inc. en ABN AMRO.

 In de Nederlandse kunstwereld bestaan voor vrouwen en mannen nog grote verschillen in beloningen en kansen, zo blijkt uit het vandaag gepubliceerde rapport ‘Een nog onverteld verhaal’ van WOMEN Inc. en ABN AMRO. Voor iedere 100 euro die een vrouwelijke kunstenaar momenteel per jaar verdient wordt er bij de mannelijke kunstenaar 50 euro meer bijgeschreven. Hoewel het merendeel van de Nederlanders op de hoogte is dat mannelijke kunstenaars meer verdienen dan hun vrouwelijke collega’s, komt dit grote verschil voor velen als een verrassing. Volgens een aanvullende peiling van PanelWizard schat 81 procent van hen dit verschil onterecht lager in.

“De ongelijkheid in de cultuursector is dus niet alleen enorm maar ook systemisch”, zegt Emma Lok, directeur van WOMEN Inc. Sander Bestevaar, hoofd Sponsoring & Events bij ABN AMRO sluit zich hierbij aan: “We weten dat überhaupt sprake is van inkomensongelijkheid, maar dit verschil in de kunstsector is enorm.” Dit jaar zijn ABN AMRO en WOMEN Inc. een samenwerking gestart om onder meer deze ongelijkheid aan te pakken.

Lees het rapport.